logo
si en de it hr
Slide 1 jFlow Plus

Slika 2

Tekst ob sliki 2

Slide 1 jFlow Plus

ghfjfghj

gfhjfghjfghj

Slide 1 jFlow Plus

Res je lep pogled

ŠPIK

Slide 1 jFlow Plus

Vse zeleno

Lepo

Gozd Martuljek je razpotegnjeno naselje v Občini Kranjska Gora. Nahaja se na obeh bregovih reke Save Dolinke, ob cesti Jesenice - Kranjska Gora v ozkem delu Zgornjesavske doline, med Karavankami in Martuljško skupino v Julijskih Alpah z izstopajočim vrhom Špikom.
Nekdaj se je kraj imenoval Rute. Naselje se deli na Spodnje Rute, kjer so stari kmečki domovi in Zgornje Rute. Še vedno je pomembna živinoreja s planinskim pašništvom, med ponudniki turističnih storitev je najvidnejši hotel Špik, nekaj počitniških domov in hišic.
S severnih pobočij Martuljške skupine se vode stekajo v potok Martuljek, na katerem sta dva visoka slapova, tik pod vasjo pa se izliva v Savo Dolinko. Vzhodno od naselja je občasni slap Lucifer (imenovan tudi Mokre Peči). Ob Belem potoku pod Kukovo špico (2427 m) so številni slapiči (skočniki). Nad Gozdom Martuljkom je vas Srednji Vrh, ki je odlična razgledna točka za Martuljško skupino gora ter izhodišče nekaterih pešpoti po Karavankah.
V vasi je Kapela Marije Snežne, ki je bila obnovljen leta 2014.

Gozd Martuljek ima 755,4 m nadmorske višine in okoli 600 prebivalcev.

Turistično društvo Gozd Martuljek je bilo ustanovljeno leta 2000. Prva predsednica TD Gozd Martuljek je bila Lidija Kopriva. Za kratek  čas je predsedništvo prevzela Cvetka Pavlovčič. Za njo je vodenje TD prevzela Anja Zornada in ga uspešno vodi še danes.Turistično društvo v vasi deluje z željo Gozdu Martuljku povrniti sloves turističnega kraja, kot ga je nekoč že imel. Naša naloga je pripraviti turistične pogoje, ki bodo dobri za tukaj živeče krajane in prijazni do gostov, ki nas bodo obiskali.

Na začetku Gozda Martuljka nas pozdravi zajec, ki se včasih spremeni tudi v medveda. Nekje na sredini nas napis " Rute" spomni, da  je to drugo ime za  Gozd Martuljek, ki pa ga  uporabljamo še danes.

Najlepši pa je pri nas pogled na Martuljkovo skupino, še posebno , ko vrhove gora pobožajo prvi jutranji žarki.

 

 

Turistično društvo Gozd Martuljek 2022
eCMS